tirsdag 21. oktober 2008

"Gøy med Photostory"

- Sitter og reflekterer over tirsdagens økt med programmet"Photostory".
Når man til slutt fikk "teken" på det var det utrolig gøy å jobbe med.

Det er et utmerket verktøy å lage sammensatte tekster med. Ved å bruke dette programmet i undervisningen, kan man oppfylle mange kompetansekrav samtidig. Alle de fem grunnleggende ferdighetene ligger innbakt i programmet. Samtidig gir det mulighet for at elevene kan arbeide med det de har lyst til og har interesse for. Programmet dekker de fleste behov, interesser og talenter. Fra skriving og tekstbehandling, til bilde og lydredigering. De som har lyst til å bruke fortellerstemmen får muligheten til det også! Kommer garantert å bruke dette programmet privat. En fin mårte å presentere og ta vare på bildene. Gir uten tvil en ny dimensjon og verdier til bildene.

fredag 10. oktober 2008

"Fra digital ferdighet til kompetanse"

Boka "Fra digital ferdighet til kompetanse" har mange gode forslag og eksempler på hvordan man kan jobbe pedagogisk med digitale verktøy i skolen.

Boka fokuserer mye på hvordan den 5. grunnleggende kompetansen (digitale ferdigheter) kan integreres som en naturlig del av arbeidert med de fire andre ferdighetene, lesing skriving, matamatiske og muntlige ferdigheter. ved å jobbe med multimodale, eller sammensatte tekster, kan man samtidig "slå flere fluer i en smekk". Ved å jobbe multimodalt er både lyd, bilde og skrift en naturlig del av arbeidsområdet.



Boka har en god nettverkressurs itillegg, som det er verdt å ta en kikk på. Her finner du linker til ulike programmer som kan være nyttige i undervisningssammenheng. Det er veiledningfiler i pdf-format til de ulike programmene, samt linker til nedlastinger av de samme programmene som i hovesak er gratis programvarer. Under vil jeg nevne to av de mest interessante av dem:


Programmet Hotpotatoes høres- og ser spennende ut. Pakken består av 5 ulike programmer. Det ligger linker til demo-filer på bokas nettside (adr. ovenfor).


  • 1. Hva hører sammen- oppgaver (match)
  • 2. Sette inn manglende ord- oppgaver(close)
  • 3. Flervalgsoppgaver (Quiz)
  • 4. Sette sammen setninger (mix)
  • 5. Kryssord (cross)

Fotos: Google






nettressursen til "Fra digital ferdighet til kompetanse" har også en link til nedlasting av programmet C-map. Et verktøy for å lage tankekart/begrepskart. Her er linken for nedlasting av programmet.. Det følger også en utførlig brukerveiledning med programmet, men siden den er på engelsk, er det på nettstedet en god gjennomgang av funksjonene med bilder og eksempler. har ikke lastet ned dette programme, og derfor heller ikke prøvd det, men i en planlegging/idemyldringsfase kan jeg tenke meg at dette programmet ville være nyttig og motiverende for elevene. Programmet kan brukes av en eller flere interaktivt, hvor elevene kan lage både egne og felles mapper.
Hvis noen har erfaringer med disse programmene kunne det vært interessant å høre.

onsdag 8. oktober 2008

Dataspill i skolen Forts.

I mitt forrige blogginnlegg om dataspill i skolen fokuserte jeg på de negative sidene med at elevene bruker mye tid foran dataskjermen, og da hovedsakelig med ulike spillvarianter. I dag vil jeg snu litt på dette temaet og heller fokusere på de mulighetene og de fordelene dataspillene fører med seg, og hvordan vi som lærere evener å se, - og utnytte dette pedagogisk.

Igjen vil jeg ta utgangspunkt i artikler av journalisten Snorre Bryne (snb@dagbladet.no) i Dagbladet (http://www.dagbladet.no/) I en reportasje i avisens papirutgave den 19. september 2008, tester kunnskapsminister Bård Vegard Solhjell (bildet under) et av de nye dataspillene "World Beside". Dette er et pedagogisk tverrfaglig spill med støtte fra Kunnskapsdepartementet.




Foto fra: google


Solhjell påpeker i artikkelen at denne formen for undervisning er framtiden i norske skoler. Så lenge dataspillene er faglig forankret og kan relateres til kompetansemålene i KL 06, ser han ingen betenkeligheter med at elevne får boltre seg i spill på data. På spørsmål om lærerens rolle er truet i denne nye digitale skolen, svarer Solhjell: "Tvert imot, slik undervisning krever grundig grundig oppfølging av lærerne, samt at de holder fokus på den faglige undervisningsbiten i spillene".


Jeg tror også det er viktig å imøtegå elevene i deres dataverden. Ved å bruke og sentrere undervisningen rundt deres egne interesseområder, og skape et læringsmiljø rundt det de er opptatt av i fritiden, påvirker det også læringsutbyttet. Dette har med motivasjon og mestringsfølelse å gjøre. Dette er en verden de er kjent med, og hvor ferdighetene i bruken av verktøyet ofte er bedre enn lærerens. Lærerens oppgave må, som Solhjell også påpeker, være å motivere elevene og ivareta den didaktiske biten, og lære elevene å være kritiske i de valgene de foretar, spesielt når de er online.


På denne websiden: http://www.worldbeside.com/movies/ kan du se dokumentarfilmen om World Beside som ble produsert i februar 2008. Det er en kortfilm, ca 4 minutter, som gir et lite bilde av hva World Beside er. På websiden er det ulike versoner av filmen. Det er to kataloger, en for quicktime og en for windows mediaplayer. Det er to ulike størrelser av filmen, fra ca 8 - 190 mb.


(Oslo kommune, utdanningsetaten)


lørdag 27. september 2008

Uvær i Lofoten

Bildene under ble tatt lørdag 27. september fra moloen i Kabelvåg. De viser høstens første skikkelige uvær. Her blåser det storm i kastene. Ferger og hurtigbåter var innstilt, noe som er forståelig når vi see dette opprørte havet.






Alle foto: B.T

tirsdag 23. september 2008

Vår "dyrehage"

Hei igjen!


Hjemme hos oss er det et rikt og variert dyreliv. Mange stusser på kombinasjonen katt, rotter og skillpadde, men de går faktisk utrolig godt overens. Rottene (vi har to) er naturligvis i bur, men er ofte ute løper rundt i stua og rundt på kroppen til de forskjellige familiemedlemmene. Katta bryr seg egentlig ikke så mye om dem. Godtar dem og har aldri gjort noe forsøk på å fange dem. Skillpadden lever sitt eget liv vekselvis i akvariet sitt og ved å labbe fritt rundt i huset. Under er et bilde av den ene av rotene. Hun heter Haily. Den andre heterFiona og ser omtrent likedan ut. Ordet rotte har en avskrekkende effekt i seg selv, men disse er noen koselige krabater. Veldig kjælne og nysgjerrige. Spiser det meste, men tror livretten må være agurk



"Heily" Foto: B.T.



Under ser dere skilpadden Franklin. Han er omtrent 6 år gammel, og skallet har en diameter på ca 20 cm. Vi overtok han ved en tilfeldighet. Da var han så liten at han fikk plass i ei fyrstikkeske. Han er veldig grei i kosten. Spiser i likhet med rottene det aller meste. Han kan godt være uten mat noen dager uten at det gjør noe. Han vandrer fritt rundt i huset. Han er populær hos gjester, særlig barna. Vår datter har hatt han med seg på skolen noen ganger. Veldig populært. Han er også en nysgjerrig krabat, men kan vel ikke akkurat betegnes som noe "kjæledyr".

"Franklin" Foto: B.T.

Under er katta Gråtass. Han er en snill mons og er tre år gammel. Han er fornøyd bare han får god mat og mye kos. I sommer ble han påkjørt av en bil og brukte nok sikkert et par av sine ni liv. Han måtte amputere halen og ser i grunnen ut som ei gaupe.



"Gråtass" Foto: B.T.

Dataspill i skolen

Dagbladjournalisten Snorre Bryne (snb@dagbladet.no) har det siste året laget flere artikler både på http://db.no og i papirutgaven, hvor det fokuseres på elevenes datavaner og om dataspill på og utenfor skolen.


Den16.02.2008 forteller pedagogisk ansvarlig ved Øyrane videregående skole i Førde, Randi Faugstad at nettspill er et problem som griper stadig mer om seg. Hovedproblemet er, ifølge Faugstad, at ungdombruker så mue tid på dataspill at det går ut over skolearbeid og annen sosoial aktivitet. dette fører ofte til søvnproblemer, slik at elevene ikke makter å fullføre skolen. dette problemet øker også jo eldre elevene blir. Dette er naturlig siden foreldre får stadig mindre kontroll over hva de håpefulle foretar seg jo eldre de blir. Følgelig topper dette problemet seg når barna når videregående skole.



Det fokuseres også på den særegne og virkelighetsfjerne "dataspillverdenen". Som oftest kommuniserer man kun med seg selv og datamaskinen, noe som igjen skaper asosiale barn. Denne spillverdenen er også ulik vår egen virkelighet når det gjelder lover og regler. Drap, voldsbruk og ellers lettvinte løsninger på problemer er helt vanlige virkemidler. Som en av leserkommentarene i det samme innlegget ganske treffende og ironisk skriver:


- Dataspill har lært oss at en 50 cal. kule rett i skallen er usunt. - At hvis du kjører i 200 km/t er det bare å dra i brekket i svingen.Om bilen fyker av veien er det bare å trykke R, eller spacebare, og vips! - oppe igjen! Og husk: Om dere drar i krig, er det bare å bunnyhoppe hvis noen skyter på dere. Gjerne finne en kasse å stå på. - "spray and pray" (Skrevet av "Fisken" 16.02.2008).

Konklusjonen og sammenfatning på denne artikkelen må bli at overdreven dataspill fører til:

  • Søvnproblemer og nedprioriteringer av skolearbeid og annen sosial omgang.
  • Spillavhengighet (Ikke nødvendigvis på pengespill).
  • Virkelighetsflukt. Barn og ungdom kan tro at spillverdens lettvinte løsninger kan overføres til den reele verden.

Kilder : http://www.dagbladet.no/kultur/2008/02/16/527109.html (lest 23.09.2008)
Fotos: Lastet fra Google (23.09.2008)

søndag 21. september 2008

Ut på tur

Hei igjen!

Prøver meg med et nytt innlegg. En utrolig flott tur til Keiservarden i
Bodømarka i et strålende høstvær tirsdag den 16. september. De aller fleste fra
"IKT og læring - gjengen" var med opp.
- Og etterpå var det pizza på Peppes!


Bildet er tatt av Thomas

tirsdag 16. september 2008

Bjørn - Tore`s IKT - blogg

Hei og hå, bloggen oppe å "gå"!

Dette blir spennende. Dette er min første blogg, og håper dett kan utvikle seg
til å bli noe mer enn denne famlende prøvingen. Dette er en spennende og litt
skremmende "verden" å bevege seg inn i.
Mer
senere....