fredag 10. oktober 2008

"Fra digital ferdighet til kompetanse"

Boka "Fra digital ferdighet til kompetanse" har mange gode forslag og eksempler på hvordan man kan jobbe pedagogisk med digitale verktøy i skolen.

Boka fokuserer mye på hvordan den 5. grunnleggende kompetansen (digitale ferdigheter) kan integreres som en naturlig del av arbeidert med de fire andre ferdighetene, lesing skriving, matamatiske og muntlige ferdigheter. ved å jobbe med multimodale, eller sammensatte tekster, kan man samtidig "slå flere fluer i en smekk". Ved å jobbe multimodalt er både lyd, bilde og skrift en naturlig del av arbeidsområdet.



Boka har en god nettverkressurs itillegg, som det er verdt å ta en kikk på. Her finner du linker til ulike programmer som kan være nyttige i undervisningssammenheng. Det er veiledningfiler i pdf-format til de ulike programmene, samt linker til nedlastinger av de samme programmene som i hovesak er gratis programvarer. Under vil jeg nevne to av de mest interessante av dem:


Programmet Hotpotatoes høres- og ser spennende ut. Pakken består av 5 ulike programmer. Det ligger linker til demo-filer på bokas nettside (adr. ovenfor).


  • 1. Hva hører sammen- oppgaver (match)
  • 2. Sette inn manglende ord- oppgaver(close)
  • 3. Flervalgsoppgaver (Quiz)
  • 4. Sette sammen setninger (mix)
  • 5. Kryssord (cross)

Fotos: Google






nettressursen til "Fra digital ferdighet til kompetanse" har også en link til nedlasting av programmet C-map. Et verktøy for å lage tankekart/begrepskart. Her er linken for nedlasting av programmet.. Det følger også en utførlig brukerveiledning med programmet, men siden den er på engelsk, er det på nettstedet en god gjennomgang av funksjonene med bilder og eksempler. har ikke lastet ned dette programme, og derfor heller ikke prøvd det, men i en planlegging/idemyldringsfase kan jeg tenke meg at dette programmet ville være nyttig og motiverende for elevene. Programmet kan brukes av en eller flere interaktivt, hvor elevene kan lage både egne og felles mapper.
Hvis noen har erfaringer med disse programmene kunne det vært interessant å høre.

1 kommentar:

Anita sa...

Hei !
Er kommet godt ut i boka og er fornøyd med den. Den har litt av det jeg har savnet, nemmelig det konkrete og det praktiske. Denne boka kommer jeg til bruke som et oppslagsverk. Også det at de har laget en idebank for oss nybegynnere. Supert !
Anita