tirsdag 23. september 2008

Dataspill i skolen

Dagbladjournalisten Snorre Bryne (snb@dagbladet.no) har det siste året laget flere artikler både på http://db.no og i papirutgaven, hvor det fokuseres på elevenes datavaner og om dataspill på og utenfor skolen.


Den16.02.2008 forteller pedagogisk ansvarlig ved Øyrane videregående skole i Førde, Randi Faugstad at nettspill er et problem som griper stadig mer om seg. Hovedproblemet er, ifølge Faugstad, at ungdombruker så mue tid på dataspill at det går ut over skolearbeid og annen sosoial aktivitet. dette fører ofte til søvnproblemer, slik at elevene ikke makter å fullføre skolen. dette problemet øker også jo eldre elevene blir. Dette er naturlig siden foreldre får stadig mindre kontroll over hva de håpefulle foretar seg jo eldre de blir. Følgelig topper dette problemet seg når barna når videregående skole.



Det fokuseres også på den særegne og virkelighetsfjerne "dataspillverdenen". Som oftest kommuniserer man kun med seg selv og datamaskinen, noe som igjen skaper asosiale barn. Denne spillverdenen er også ulik vår egen virkelighet når det gjelder lover og regler. Drap, voldsbruk og ellers lettvinte løsninger på problemer er helt vanlige virkemidler. Som en av leserkommentarene i det samme innlegget ganske treffende og ironisk skriver:


- Dataspill har lært oss at en 50 cal. kule rett i skallen er usunt. - At hvis du kjører i 200 km/t er det bare å dra i brekket i svingen.Om bilen fyker av veien er det bare å trykke R, eller spacebare, og vips! - oppe igjen! Og husk: Om dere drar i krig, er det bare å bunnyhoppe hvis noen skyter på dere. Gjerne finne en kasse å stå på. - "spray and pray" (Skrevet av "Fisken" 16.02.2008).

Konklusjonen og sammenfatning på denne artikkelen må bli at overdreven dataspill fører til:

  • Søvnproblemer og nedprioriteringer av skolearbeid og annen sosial omgang.
  • Spillavhengighet (Ikke nødvendigvis på pengespill).
  • Virkelighetsflukt. Barn og ungdom kan tro at spillverdens lettvinte løsninger kan overføres til den reele verden.

Kilder : http://www.dagbladet.no/kultur/2008/02/16/527109.html (lest 23.09.2008)
Fotos: Lastet fra Google (23.09.2008)

Ingen kommentarer: